Normal_bussemaker_2

In het debat in de Tweede Kamer van gisteren bleek een meerderheid voorstander van het nieuwe leenstelsel dat minister Bussemaker van Onderwijs wil invoeren. Tegenstanders van het voorstel vrezen dat veel jongeren niet zullen gaan studeren door de hogere kosten maar Bussemaker deelt die zorg niet. Dit meldt NOS.

De minister erkent dat er in het nieuwe stelsel meer geleend moet worden door studenten maar zij ziet dit niet als een probleem. De voorwaarden voor het aflossen van de studieschuld zijn volgens de bewindsvrouw goed geregeld. Het hoger onderwijs zal dan ook niet minder toegankelijk worden voor studenten, zoals de SP, CDA en de ChristenUnie tegenwerpen, zegt de minister.

De nieuwe wet waarbij toekomstige studenten geen beurs meer ontvangen maar alleen nog kunnen lenen moet zo'n één miljard euro vrijmaken. Dit extra geld wil Bussemaker inzetten om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. De tegenstanders van het leenstelsel hebben hun twijfels bij de berekeningen van het kabinet. Volgens hen zullen de opbrengsten van het nieuwe stelsel veel lager uitvallen. Ook vragen zij zich af of de kwaliteit van het onderwijs echt omhoog zal gaan.

Als de plannen door zowel de Eerste als de Tweede Kamer goedgekeurd worden, wil Bussemaker een voorlichtingscampagne starten voor aankomende studenten. De Tweede Kamer stemt volgende week over de invoering van het leenstelsel.

© Nationale Onderwijsgids