Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Studenten, ambtenaren, professionals en docenten hebben gisteren met elkaar gesproken over gezond en actief ouder worden op het symposium Healthy Ageing. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân. Aanleiding voor dit symposium was de presentatie van een onderzoek naar Healthy Ageing in de Friese regio door studenten van Wageningen University, in opdracht van de kopgroep  Agenda Netwerk Noordoost (ANNO) Europa. 

Healthy Ageing gaat over gezond en actief ouder worden. Gezond ouder worden duurt een leven lang en wordt beïnvloed door levensstijl, voedingspatronen en omgevingsfactoren. Healthy Ageing is een belangrijk thema in een regio die te maken heeft met vergrijzing, afname van het aantal jongeren en krimp. Deze verschijnselen hebben een belangrijke invloed op een aantal facetten, zoals het afnemen van de beroepsbevolking, de afname van lokale voorzieningen, een verlaging van het opleidingsniveau, het toenemen van het aantal chronische zieken en het ervaren van eenzaamheid.

De studenten van Wageningen University hoe bereikt kan worden dat inwoners niet alleen ouder worden, maar die extra jaren ook meer in gezondheid leven. De studenten bevelen onder andere aan om in de regio meer gebruik te maken van de inzet van gepensioneerden, zoals nu al in het project Burenhulpdienst gebeurt. Hierbij helpen vrijwilligers hun dorpsgenoten bij klusjes zoals licht huishoudelijk werk, vervoer van en naar de huisarts of het ziekenhuis maar ook een praatje maken met eenzame buurtgenoten. Door de Burenhulpdienst wordt de leefbaarheid van het dorp verbeterd en de eenzaamheid minder.

Het afgelopen voorjaar zijn er verschillende masterclasses georganiseerd door de kopgroep ANNO Europa. De kopgroep ANNO Europa bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten uit het Netwerk Noordoost, de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân en de Agenda Netwerk Noordoost (ANNO).

© Nationale Onderwijsgids