Normal_studenten_collegezaal_mooi

Opnieuw scoort de Universiteit van Amsterdam (UvA) het beste van alle Nederlandse universiteiten in de World University Rankings van onderzoeksbureau Quacguarelli Symonds. De UvA is dit jaar doorgebroken tot de top 50 in de overall ranglijst. Vorig jaar stond de UvA nog 58ste. 

Ook in de Faculty Area Rankings, de beoordeling per wetenschappelijke discipline, zit de UvA in de lift. Drie wetenschapsgebieden aan de UvA bezetten dit jaar een positie in de internationale top-50. Vooral Life Sciences & Medicine maakt een sprong, van plaats 58 vorig jaar naar plaats 37 dit jaar. Ook Social Sciences & Management en Arts & Humanities scoren goed.

In de ranglijst is de Universiteit van Leiden de eerstvolgende Nederlandse universiteit. Leiden staat op plaats 75, daarna volgt de Universiteit van Utrecht op de 80ste plek. Ook de TU Delft, de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit van Rotterdam zitten nog bij de top-100 met respectievelijk een 86ste en gedeelde 90ste plek.

De ranking wordt samengesteld op basis van zes criteria: de academische reputatie, de reputatie bij werkgevers, het aantal citaties, de verhouding staf-studenten, het aandeel internationale staf, en het aandeel internationale studenten.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Amerika voert net als voorgaande jaren de lijst aan, gevolgd door de University of Cambridge in Groot-Brittannië op plaats 2 en Imperial College London op plaats 3.

© Nationale Onderwijsgids