Normal_jet_bussemaker_pvda

Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, onderzoekt het effect van de rendementseisen in het universitair en hoger onderwijs. Desondanks is Bussemaker geen voorstander van het afschaffen van de eisen. D66, SP en SGP hebben hiervoor een motie ingediend, waarover volgende week zal worden gestemd. Dit meldt de telegraaf. 

D66 stelt dat er sprake is van een ‘opjaagpremie’ in het hoger en universitair onderwijs. De bekostiging van het onderwijs hangt voor een deel samen met het aantal studenten dat snel slaagt, aldus de partij, en dit leidt tot het geven van ‘genadezesjes’ en een ‘opjaagpremie’ die het onderwijs niet ten goede komt. Bussemaker is het niet met de partij eens en stelt dat het eisen van een bepaald rendement niet automatisch bekent dat de kwaliteit en inhoud van de opleidingen bedreigd worden. Volgens de minister draait het heus niet alleen om snelheid en zij zegt niet de ‘perverse prikkelingen’ te zien die D66 meent waar te nemen. 
 
De CDA stelt daarnaast voor om de rechtspositie van de studenten te versterken. Zodat zij sterker staan als hun onderwijs wordt geschaad. Ook hier ziet Bussemaker geen heil in. Volgens haar zijn er genoeg mogelijkheden voor studenten om met de verantwoordelijke instelling tot een overeenstemming te komen. 
 
© Nationale Onderwijsgids