Normal_bussemaker

(Novum) - De kwaliteit van het onderwijs zal er met de invoering van een leenstelsel voor studenten alleen maar op vooruitgaan. Die garantie gaf D66-Kamerlid Paul van Meenen woensdagochtend voorafgaand aan het overleg tussen kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van het nieuwe stelsel in 2015.

"Het onderwijs wordt echt van hoge kwaliteit", dat is volgens Van Meenen de enige rechtvaardiging om de studiebeurs af te schaffen. Vanaf 2015 zullen studenten zelf diep in de buidel moeten tasten voor de financiering van een studie. Volgens Van Meenen staat er tegenover dat de overheid straks ruim zeshonderd miljoen euro investeert in het onderwijs. Of er vandaag een akkoord komt durfde de onderwijsspecialist van D66 niet te zeggen. "Maar ik begin zelden aan iets waarvan ik denk dat het niet gaat lukken."

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei voorafgaand aan de onderhandelingen 'optimistisch' te zijn. "Maar we zijn er pas uit als we alle puntjes op de i hebben gezet." Over een eventueel akkoord zei de bewindsvrouw in een keer naar buiten te treden.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei optimistisch te zijn. "We zijn een heel eind gekomen, maar je weet nooit of het op het laatst nog iets langer zou worden." Samsom benadrukte het belang van de hervormingen. "Je kunt hiermee extra geld gaan investeren in het onderwijs." Het systeem wordt volgens de PvdA'er 'eerlijker' door ook wat van de studenten zelf te vragen.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik was voorzichtig positief. "Het moment waarop we zeggen we doen het wel of we doen het niet komt wel snel dichterbij", zei Van Ojik. "Ik heb goede hoop."

Minister Bussemaker wil de bestaande studiebeurs afschaffen en omzetten in een lening. Om de plannen voor de invoering van een leenstelsel door de Eerste Kamer te krijgen moet Bussemaker zich verzekeren van de steun van beide oppositiepartijen.

D66 en GroenLinks willen van het kabinet de garantie dat ook studenten met armere ouders de stap naar de hogeschool of universiteit kunnen maken. Beide partijen dringen ook aan op het behoud van het gratis reizen voor studenten.