Robotje

De Universiteit Twente heeft in samenwerking met revalidatiecentrum het Roessingh uit Enschede een revalidatierobot ontwikkeld. Ze hebben de robot Lopes genoemd omdat hij mensen met een gedeeltelijke dwarslaesie weer laat lopen. Er is meer dan 10 jaar gewerkt aan de robot. Dit meldt RTV Oost. 

De robot bootst de natuurlijke bewegingen van de patiënt zoveel mogelijk na. Zo gaat de robot bewegen wanneer de patiënt begint te lopen. Daarnaast zorgt de revalidatierobot ervoor dat ledematen hoog genoeg worden opgetild of dat bijvoorbeeld de heup een goede draaibeweging maakt.
 
De Lopes kan door de fysiotherapeuten gericht afgesteld worden op de patiënt. Zo kan er beter gewerkt worden aan het herstel van bepaalde functies. Dit is met name nuttig voor mensen die deels verlamd zijn als gevolg van een dwarslaesie of een herseninfarct. 
 
De Universiteit Twente heeft de gecompliceerde robot samen met verschillende revalidatiecentra en bedrijven ontwikkeld. Er is inmiddels een uitgebreide testfase afgerond. De Lopes kan nu worden ingezet voor behandelingen. De eerste patiënten hebben inmiddels al therapie gehad met de robot. Er wordt verwacht dat wanneer patiënten twee keer in de week intensief revalideren met de robot ze ook beter zelfstandig kunnen lopen. 
 
© Nationale Onderwijsgids