Normal_onderzoek_chemie_wetenschap

Maar liefst twintig procent meer studenten hebben zich bij Nederlandse universiteiten aangemeld voor een opleiding scheikunde dan vijf jaar geleden. Op de hogescholen is de toename van het aantal chemiestudenten zelfs met 34 procent gestegen. De officiële lezing is dat de extra studiefinanciering heeft gezorgd voor de toename maar de stijging valt opvallend samen met de populariteit van de tv-serie Breaking Bad. Dit meldt Telegraaf.

De tv-serie volgt het verhaal van een terminaal zieke scheikundeleraar die zijn gezin financieel goed wil achterlaten na zijn dood. Hij begint met de productie van de harddrug crystal meth. De serie ging in 2008 in premiers en werd ongekend populair. Destijds hoopte de chemiebranche al op een vergelijkbare situatie als met het uitkomen van de film Top Gun over straaljagerpiloot Tom Cruise. De luchtmacht kreeg toen een stortvloed aan aanmeldingen. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met de opleiding scheikunde. België ziet eenzelfde spectaculaire groei in aanmeldingen.

Tot voor kort studeerden jaarlijks driehonderd scheikundigen af. Dat is te weinig om de uitstroom van gepensioneerden te compenseren. De chemische sector is er dus veel aangelegen om de opleiding te promoten. Studenten die voor chemie kiezen, krijgen maandelijks 500,- euro extra aan studiefinanciering en een stageplek wordt gegarandeerd.

De Universiteit van Twente ziet de grootste stijging in aanmeldingen met een toename van 97 procent, op de voet gevolgd door TU Delft/Leiden met 95 procent meer chemiestudenten. De Rijksuniversiteit Groningen staat op de derde plek met 74 procent eerstejaars die scheikunde kiezen.

© Nationale Onderwijsgids