Normal_tropeninstituut

(Novum) - Zes onderzoeksinstellingen worden samengebracht in één geesteswetenschappelijk instituut. Dat laat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vrijdag weten. De organisatie wil vier van die instituten huisvesten in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Onder meer het NIOD en het Meertens Instituut verhuizen binnenkort naar Amsterdam-Oost.

 

De samenvoeging van de instituten stond al langer op de agenda, maar nu is ook de locatie bekend. De instituten verkassen in de loop van volgend jaar, mits de ondernemingsraad de plannen goedkeurt, naar het monumentale gebouw aan de Mauritskade.

De instituten die gaan verhuizen zijn het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), het Meertens Instituut, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag en het Netherlands Institute for Advanced Studies in Wassenaar.

De instellingen gaan in het KIT gebruikmaken van een groot deel van de vrijgekomen kantoorruimte en van de bibliotheekvleugel. De advies- en onderzoeksafdelingen van het KIT blijven gehuisvest in zowel Amsterdam-Oost als op het terrein van het AMC.

Het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) gaat inhoudelijk samenwerken, maar blijft in Leiden gevestigd. "Op uitdrukkelijk verzoek van de Universiteit Leiden", zo laat een woordvoerder van het KNAW weten. Ook het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) gaat niet verhuizen naar het Tropeninstituut. "Het zou eenvoudigweg niet passen", laat de Amsterdamse instelling weten in een verklaring. Wel gaat ook het IISG inhoudelijk samenwerken met de andere instituten.

Het NIOD, dat is gevestigd aan de Herengracht, noemt het besluit van de KNAW 'prematuur'. "Wij werpen vragen op of het nuttig is om samen te gaan. Het is een dure verhuizing en het is nog maar de vraag of dat het financieel en inhoudelijk waard is", reageert een woordvoerder. "Bovendien ontbreekt een goed businessplan en is er geen financiële onderbouwing.

De vraag is of de baten de kosten zullen overtreffen, vervolgt de zegsvrouw. "Niet is aangetoond dat het in het KIT veel goedkoper zou zijn." Het NIOD blijft onderhandelen. "Het is een besluit van de KNAW, wij kunnen dat niet ongedaan maken. Maar we zullen onze bezwaren aangeven bij de KNAW."

De reden voor de samenvoeging is volgens KNAW-directeur Theo Mulder inhoudelijk. "Dit is geen bezuiniging. Natuurlijk is het goed voor de efficiency als je bij elkaar zit, en voor de ict. Je hebt geen vijf portiers nodig, dus op termijn zullen er mensen verdwijnen. Maar we investeren ook", zegt hij vrijdag in de Volkskrant.

"De instituten komen fysiek bij elkaar en we hopen op inhoudelijke samenwerking. Het wordt geen gefuseerde eenheid en de eigen namen blijven ook bestaan", aldus bestuurder letteren van de KNAW Jan Willem Gunning tegen de krant.

Het tropeninstituut raakte vorig jaar zijn subsidie kwijt en moest als gevolg daarvan de collectie in de verkoop doen. Het gebouw staat sinds begin dit jaar voor het grootste gedeelte leeg.