Normal_docent_college_klas_les_studenten

(Novum) - Behalve bachelorstudenten hoeven ook masterstudenten in 2014 het geld voor hun studie nog niet te lenen. Dat meldt de Volkskrant maandag. GroenLinks, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, wil het leenstelsel voor studenten pas in 2015 invoeren.

Voor de zomer stelde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) de lening voor bachelorstudenten al uit tot 2015. Bussemaker wil studenten meer tijd geven aan het idee te wennen.

De minister heeft GroenLinks samen met D66 op het oog voor steun in de senaat voor het leenstelsel. Beide partijen zijn voor het stelsel, maar verbinden een aantal voorwaarden aan hun steun.

"In de Miljoenennota wordt geen geld uitgetrokken voor een lager collegegeld of kleinere collegegroepen, terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd", aldus GroenLinks-leider Bram van Ojik in de krant. "Dan komt het moment dat we zeggen: we moeten studenten niet langer in onzekerheid laten."

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat in een reactie weten boos te zijn over de wispelturigheid rondom de plannen. "Studenten zitten al maanden in onzekerheid en kunnen geen plannen maken voor hun studie, aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen. "Wat ons betreft komt van uitstel afstel."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sluit zich hierbij aan. Hij laat weten dinsdag bij het vragenuurtje minister Bussemaker vragen te zullen stellen over de kwestie. Van Dijk ziet het leenstelstel het liefst geheel van tafel gaan. "Als een wetsvoorstel voor de tweede keer wordt uitgesteld, dan moet Bussemaker haar knopen tellen en vaststellen dat er geen draagvlak is voor haar plan."

Studenten krijgen nu nog een beurs. Studenten op kamers krijgen 272 euro per maand, wie bij zijn ouders woont 98 euro. Dat geld moeten studenten gaan lenen, vindt het kabinet.