Psychische klachten, depressie, vermoeidheid

UTRECHT - Uit een onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onder 1.100 studenten uit het hbo en wo, dat in EenVandaag werd gepresenteerd, blijkt dat de helft van hen gedurende de studietijd kampt met een vorm van psychische problematiek. 

Studenten van het hbo en vrouwelijke studenten kampen het vaakst met psychische klachten, waarvan de meest voorkomende klachten stress, vermoeidheid en depressie zijn. De belangrijkste reden van de klachten was volgens 28 procent van de studenten de hoge studiedruk, bijvoorbeeld veroorzaakt door het bindend studieadvies. 

De begeleiding van studenten met psychische klachten laat volgens veel van hen nogal te wensen over. De LSVb ziet hierin nog veel mogelijkheden tot verbetering bij hogescholen en universiteiten. "Het moet helder zijn waar studenten met psychische klachten terecht kunnen voor hulp", zegt voorzitter Kai Heijneman.

Tenslotte kwam uit het onderzoek naar voren dat op psychische klachten onder veel studenten nog steeds een taboe rust. Volgens een student weten veel mensen niet goed hoe ze om moeten gaan met psychische problematiek. "Je kunt beter een been breken of dyslexie hebben. Daar heeft iedereen begrip voor", aldus de student in EenVandaag. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem