Gerdi Verbeet

DEN HAAG (Novum) - Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet is benoemd tot voorzitter van het Rathenau Instituut. Ze volgt per 1 april Sander Dekker op, die de voorzittershamer moest neerleggen omdat hij staatssecretaris van Onderwijs is geworden.

Verbeet zat van 2001 tot 2006 voor de PvdA in de Kamer. Van 2006 tot 2012 was ze voorzitter van de Kamer. Na haar vertrek werd ze lid van de raad van toezicht van Artis. Ook is ze voorzitter van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

De oud-politica ziet ernaar uit om voor het Rathenau Instituut aan de slag te gaan. "Als Kamervoorzitter heb ik me ingezet voor het dichter bij elkaar brengen van wetenschap en politiek. Ik ben blij dat ik dit als voorzitter van het Rathenau Instituut kan voortzetten." Verbeet noemt het 'heel belangrijk' dat de politiek snel toegang heeft tot 'de laatste wetenschappelijke inzichten'.

Het Rathenau Instituut is ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het moet de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie stimuleren.