Eed afleggen, Eed, Wetenschappelijke Integriteit

ROTTERDAM - Een groep van 45 PhD- en masterstudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft voor het eerst een eed afgelegd, waarin zij verklaren "de ethos van goed wetenschappelijk onderzoek hoog te zullen houden." Dat meldt EM.Online.

De eed moet er voor zorgen dat de studenten eerlijk en zorgvuldig te werk zullen gaan tijdens hun carrière in het wetenschappelijk onderzoek. Dat is erg relevant na de verschillende schandalen die de afgelopen tijd hebben gewoed in het academisch werkveld, zoals de kwestie Diederik Stapel.

Met het afleggen van de eed sloten de studenten de vierdaagse cursus 'Wetenschappelijke Integriteit' af. In deze cursus, die verplicht is voor alle PhD-studenten en studenten die een onderzoeksmaster volgen, wordt aandacht besteed aan goede invulling van wetenschappelijk onderzoek. 

De EUR is met de ceremonie de eerste Nederlandse universiteit die middels de eed haar studenten officieel bindt aan de 'code voor wetenschapsbeoefening', een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Bij succes wil de EUR ook haar medewerkers de eed laten afleggen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem