Rechtbank

AMSTERDAM - De rechtbank van Amsterdam heeft besloten dat universiteiten een verhoogd collegegeld mogen vragen aan studenten die na hun studie een tweede studie willen volgen. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), een initiatief van studenten, wil af van deze hogere collegegelden voor studenten wanneer zij al een bachelor- of masteropleiding hebben gevolgd. Ze stellen dat de universiteiten de hogere tarieven hebben ingesteld, zonder daarvoor enige verantwoording te hebben afgelegd en daarnaast hebben de instellingen volgens de stichting onderling prijsafspraken gemaakt.

De rechter heeft de stichting echter niet ontvankelijk verklaard, omdat de studenten met dergelijke klachten al een mogelijkheid hebben tot bezwaar bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Volgens SCAU is het echter zo dat alleen reeds ingeschreven studenten hier gebruik van kunnen maken en dat lukt alleen als het verhoogde collegegeld wordt betaald. De stichting zal in hoger beroep gaan, aldus voorzitter Cees Zweistra.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem