Rekenen

DEN HAAG - Uit het Groot Nationaal Rekenonderzoek (GNRO), dat is uitgevoerd door Wetenschap 24 (VPRO/NTR), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en verschillende wetenschappelijke instituten, blijkt dat mensen te onderscheiden zijn in 4 rekentypes.

Deze types zijn de rekenhaters, de rekenliefhebbers, de pragmatische rekenaars en de voorzichtige rekenaars. Nederlands zijn slechter in rekenen dan in veel andere landen, waar de overheid graag verandering in wil brengen. Daarom hebben ze 5000 mensen onderzocht op hun manier van rekenen. Naast de verschillen in rekentype, kwam daar uit naar voren dat de gemiddelde proefpersoon trager hoofdrekent dan brugklassers. Ook blijkt dat mannen iets beter presteren op rekentaken dan vrouwen, hoewel dat verschil erg klein is.

Dit onderzoek is relevant, omdat met name in het voortgezet onderwijs steeds meer aandacht is voor het niveau van het rekenen van jongeren. Om die reden zal ook moeten worden nagegaan of deze types ook onder kinderen en jongeren al te onderscheiden zijn.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem