Universiteit van Amsterdam

AMSTERDAM (Novum) - De Universiteit van Amsterdam loopt geen financieel risico door het bezit van derivaten. De Inspectie van het Onderwijs heeft het bij het verkeerde eind, stelt UvA-bestuurder Paul Doop in een schriftelijke verklaring.

In een dinsdag verschenen rapport van de inspectie staat dat de UvA derivaten heeft met een totale negatieve waarde van 44 miljoen euro. Dat betekent echter niet dat de UvA 44 miljoen kwijt is, stelt Doop. "In werkelijkheid is er geen verlies en de UvA heeft geen verplichting tot bijstorting."

Doop ontkent dat de UvA een 'open positie' heeft, een derivatencontract waar geen lening tegenover staat. "Ook dat is niet het geval", zegt Doop. Volgens hem is de UvA 'financieel zeer gezond'. Dankzij de derivaten wordt de komende twintig jaar nooit meer dan vijf procent rente betaald op leningen voor bouwprojecten.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie mbo-scholen, hbo-instellingen en universiteiten derivaten heeft, met een totale waarde van 290 miljoen euro negatief. Het onderzoek is voor minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aanleiding de regels rondom derivaten voor onderwijsinstellingen aan te scherpen.