geld euro

AMSTERDAM (Novum) - Ook twee Nederlandse universiteiten hebben derivatencontracten afgesloten om goedkoper te kunnen lenen. Door de lage rente dreigen de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit Leiden echter voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

De VU heeft inmiddels een verlies van tachtig miljoen euro geleden op zijn derivatencontracten. Het had die oorspronkelijk afgesloten om in de toekomst tegen een lagere rente een verbouwing te kunnen financieren. De situatie van de Universiteit Leiden is minder ernstig. De universiteit verliest sinds drie jaar elk jaar een miljoen euro op zijn derivaat, en staat nu in totaal op een verlies van ruim vijf miljoen euro.

De universiteiten vinden hun derivaten niet te vergelijken met die van Vestia, dat met zijn gespeculeer een verlies leed van twee miljard euro, omdat het om veel kleinere bedragen gaat. Ook hoeven de universiteiten geen contant geld te storten als onderpand als de waarde van het derivatencontract terugloopt.

Volgens Het Financieele Dagblad is de onderwijsinspectie inmiddels een onderzoek gestart naar de derivatenconstructies. Die zouden volgens de inspectie kunnen duiden op 'gespeculeer met de rijksbijdrage'.