Normal_tekenen_ontwerp_ontwerpen_design

EINDHOVEN (Novum) - Het conflict op de Design Academy in Eindhoven is opgelost. De afdelingshoofden die begin deze maand uit protest tegen geplande onderwijsvernieuwingen op de gerenommeerde opleiding opstapten, komen terug. Directeur Anne Mieke Eggenkamp krijgt een andere functie. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Jan Boelen, hoofd van de afdeling social design, voerde dinsdag een gesprek met de raad van toezicht. Voorzitter Jan Wolter Wabeke was daarvoor eerder van vakantie teruggekeerd. Volgens Boelen was het gesprek een kantelmoment. "Ik denk dat de raad van toezicht toen meer inzicht heeft gekregen in wat ons heeft bewogen", zegt hij in de krant.

In de dagen daarna werd stevig onderhandeld. De docenten vonden dat ze te weinig artistieke vrijheid overhielden door de onderwijsvernieuwing. Daarnaast wilden de afdelingshoofden hun bevoegdheid om docenten aan te stellen, budget te beheren en het lesprogramma samen te stellen behouden.

Directeur Eggenkamp houdt zich niet meer met de vernieuwingen binnen de Design Academy bezig. Ton Wagemakers zal als interim artistiek directeur de veranderingen leiden. Hij was eerder directeur van het Textielmuseum in Tilburg en zit nu in de raad van toezicht van de Design Academy.