Geen winnaar tijdens finale De Wereld van de Wijnberg

Tijdens de scholencompetitie De Wereld van de Wijnberg gingen leerlingen van groep 7 en 8 aan de slag met allerlei maatschappelijke thema’s. Er deden basisscholen mee vanuit heel Limburg. De Wijnberg, school voor speciaal onderwijs, was behalve de organisator van de competitie ook nog eens een van de finalisten, aldus Omroep Venlo.

De competitie 

Jeroen de Mol, teamcoördinator van De Wijnberg vertelt dat De Wijnberg een instelling is voor speciaal onderwijs. 'Volgend jaar bestaan we vijftig jaar en krijgen we er nieuwbouw bij. Daarom bedachten we een project waarbij de leerlingen een school van de toekomst mogen bedenken.' Aan de competitie zelf deden ruim 1200 leerlingen tussen de 10 en 13 jaar mee. In totaal waren er 142 deelnemende Limburgse basisscholen. In de finale stonden tien scholen, waaronder dus De Wijnberg.

Presentaties tijdens de finale

Een groepje leerlingen van De Wijnberg presenteerde tijdens de finale op 5 maart hun ideale school. De ideale school kan voor iedereen anders zijn, maar voor de leerlingen van De Wijnberg was het duidelijk. In hun ideale school is er genoeg mogelijkheid om even terug te kunnen trekken. 'Een klas is af en toe pittig', aldus een leerling. 'Soms moeten we dan even afkoelen.' De leerlingen doen dit het liefst alleen ergens in een speelhoek.

De andere deelnemende scholen pakten het iets anders. Zij spraken zich uit over maatschappelijke thema's door middel van liedjes, video's of gesprekken. Een van de juryleden, Hans Spekman, was diep onder de indruk van het werk dat de leerlingen presenteerden. 'Ik heb de meest creatieve dingen voorbij zien komen. Zoals een wc in de klas zodat ze minder lestijd verliezen of teleporteren om sneller op school te komen. Daarom was één winnaar kiezen onmogelijk.

Hij vond het heel moedig van alle leerlingen om op zo’n groot podium te staan en te presenteren. ‘Dan heb je van mij al gewonnen’, sprak Spekman. Daarom heeft de jury besloten om niet één school te laten winnen, maar iedereen ging als winnaar naar huis.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema