Leerzame uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is voor de carnaval vierende regio al lang en breed van start gegaan, maar regio Noord en Midden mogen bijna gaan genieten van een vrije week. Wat is er dan leuker om op pad te gaan en van alles te ontdekken. Overigens, als je niet van carnaval houdt dan zijn deze tips ook zeker iets voor jou. Dus weet je nog niet wat je in de vakantie wil gaan doen, lees dan snel verder.

Dierenpark ZiE-ZOO

In Volkel (Noord-Brabant) vind je Dierenpark ZiE-Zoo, en dat is geen gewone dierentuin. Je vindt er namelijk een sneeuwpanter, Afrikaanse wilde honden, Amerikaanse zwarte beren en groene anaconda’s. Maar dat is niet het enige: deze dierentuin wordt draaiende gehouden door mensen met autisme. De ANWB heeft deze dierentuin onlangs zelfs uitgeroepen tot ‘Leukste Uitje van Noord-Brabant’. Mocht je op bezoek gaan, dan moet je zeker even de leerzame app Zie-Zoopia downloaden. In het park zijn namelijk verschillende QR-codes te vinden die je kunt scannen en waarop vragen staan. Zo leer je weer eens iets, ook tijdens je vakantie!

City Game Amsterdam

Ben je van plan om een dagje naar Amsterdam te gaan? Dan is het leuk om eens iets anders te ontdekken dan de bekende Amsterdamse grachten, de Dam (met zijn duiven) en het Museumplein. Natuurlijk mag je ze niet vergeten, maar er is veel meer te vinden in onze hoofdstad. En op sommige van deze plekken zijn geheimzinnige verhalen te ontdekken. Met een van de City Games puzzel je jezelf op een actieve manier langs deze verhalen. Dat kan je doen als Sherlock Holmes en Watson door een moord op te lossen. Tijdens de Fotografie Tour maak je de mooiste foto’s met je eigen smartphone. Kortom, er zijn verschillende leerzame City Tours om Amsterdam op een andere manier te leren kennen.

Slot Loevestein

Ben jij een beetje geïnteresseerd in geschiedenis? Dan moet je zeker naar Slot Loevestein! Met de interactieve expositie 1001 bommen en granaten ontdek je de hele vesting. Volg de trappen, kom op geheime plekjes en sta boven op de vestingwallen. Voor de wat kleinere kinderen is er een speurtocht. Ze moeten Hugo de Groot, een gevangene, helpen bij zijn zoektocht naar iets belangrijks. Kinderen mogen ook buskruit laten ontploffen, schieten met musketten, het kanon afvuren en je laten omtoveren tot een ridder of jonkvrouw. Een leuk en leerzaam dagje voor jong en oud!

CORPUS

Wil je alles weten over het menselijk lichaam? Dan zit je bij CORPUS in Oegstgeest helemaal goed. Hier maak je een spectaculaire reis door het menselijk lichaam. Dat is best spannend, want zo leer je meteen hoe jij er zelf van binnen uitziet. Je stapt het lichaam binnen in de knie en na een klein uurtje kom je er weer uit bij de hersenen. Maar dan is de reis nog niet afgelopen. CORPUS heeft verschillende exposities waar je van alles leert over je eigen lichaam en gezondheid. Ontdek bijvoorbeeld hoe je jezelf mentaal weerbaarder kunt maken en zie zelf hoe belangrijk het is om veel te bewegen en gezond te eten. LET OP: CORPUS adviseert een bezoek vanaf 6 jaar. Natuurlijk kan je zelf inschatten of je kind de licht- en geluidseffecten in de mens leuk of spannend vindt, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Nederlands Pluimveemuseum

Het Nederlands Pluimveemuseum is te vinden in Barneveld, waar onder andere het kippenras de Barnevelder vandaan komt. In het museum leer je van alles over kippen en eieren. Misschien zie je wel hoe een ei (door een broedmachine) wordt uitgebroed en zie je een piepklein kuikentje uit het ei klimmen. Die je vervolgens even mag knuffelen. Ook mag je nog even bieden op eieren tijdens een echte eierveiling. Wie er te snel op de veilingklok drukt, moet voor een hogere prijs de eieren mee naar huis nemen. Maar als je te lang wacht, dan heb je niets…

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Ruik je dat? De deur van de Oude Bakkerij in Medemblik is net open, maar de geur van allerlei lekkere dingen komt je neus al binnengevlogen. Kinderen mogen verschillende verhaallijnen volgen, namelijk ‘brood’, ‘koek’ en ‘banket’. Op die manier leer je van alles over hoe bakkers vroeger werkten en welke machines ze gebruikten. Natuurlijk mag je ook zelfs koeken maken, versieren en uiteindelijk…. Opeten! Een heerlijk dagje uit dus.

Spoorwegmuseum

In het Spoorwegmuseum in Utrecht mag je een kijkje nemen in een echte locomotief en speel je zelf even de machinist. In 4D-avontuur De Vuurproef bestuur je daadwerkelijk zelf een trein, hoe leuk is dat? Er staat 175 jaar geschiedenis van roet en stoom in het Spoorwegmuseum. Je start bij de stoommachine, en eindigt bij Nederlands eerste stoomlocomotief in De Grote Ontdekking. Voor kinderen is er ook het speciale Techlab, want daar leer je van alles over de techniek van de trein. In de vakantie heeft het museum vaak leuke activiteiten voor jong en oud, dus ontdek het zelf in Utrecht. En wat is er nou leuker om met de trein naar het museum te gaan..

Universiteitsmuseum Utrecht

Heb je helemaal niets met treinen, maar ben je wel toevallig in Utrecht en vind je wetenschap heel interessant. Dan kan je naar het wetenschapsmuseum voor nieuwsgierige mensen gaan. In het Universiteitsmuseum word je zelf een onderzoeker. Je leert jezelf te vergelijken met dieren, en zo leer je ook veel over jezelf. De schedels van dieren mag je aanraken en in de vitrines liggen prachtige glazen zeedieren. Ga op bezoek bij de wetenschappers en kijk mee met hun nieuwe uitvindengen. Je mag in het Universiteitsmuseum net als een echte wetenschapper experimenteren. Een erg leerzaam en leuk uitje dus.

Vesting Bourtange

Woon je toevallig in Noord-Nederland en is het geen regenachtige dag. Dan kan je naar vestingstad Bourtange! Er is van alles te doen, en ga ook zeker even op zoek naar het kanon.
Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijk verdedigingslinie. Ontdek binnen in het stadje de historische molen, de kerk en authentieke huisjes. In de attractie Terra Mora leer je van alles over het moeras dat zich om de vesting bevindt. Historische figuren vertellen je van alles over het leven in de vesting tweehonderd jaar geleden. Ook zijn er verschillende musea te vinden in het stadje en in de oude Kapiteinswoning zie je hoe het was om vroeger in de vesting te wonen.

Er is natuurlijk nog veel meer leuks en leerzaams te doen in de voorjaarsvakantie, onze collega’s van de Recreatiegids hebben ook enkele tips gegeven. Thuisblijven met een goed boek mag natuurlijk ook altijd, een aantal leuke leestips vind je hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Dierenpark ZiE-ZOO, City Game Amsterdam, Slot Loevestein, CORPUS, Nederlands Pluimveemuseum, Bakkerijmuseum Medemblik, Spoorwegmuseum, Universiteitsmuseum Utrecht en Bourtange