Normal_ziekenvervoer_zorgvervoer

Ouders die vervangend vervoer moeten regelen als het reguliere leerlingenvervoer niet meewerkt, zouden die kosten vergoed moeten krijgen van de gemeente. Dat vindt de Tweede Kamer die hier vorige week een motie toe aannam. Adviseur Carolien Aalders twijfelt over de effectiviteit van het plan, met name omdat het de problemen met het leerlingenvervoer niet gaat oplossen. Dit meldt Taxi Pro. 

Gemeenten zijn al jaren verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. Een aanhoudend tekort aan chauffeurs in veel gemeenten Nederland verloopt de uitvoering allesbehalve soepel. Leerlingen komen te laat of helemaal niet aan op school. En soms moeten ze lang wachten tot ze weer worden opgehaald aan het einde van een schooldag.

Extra auto's

Volgens Aalders lost de motie om het alternatieve vervoer door gemeenten te laten betalen, de problemen niet op. “Met dit plan lopen we het risico dat er naast het reguliere leerlingenvervoer, een aantal extra auto’s nodig zijn voor hetzelfde aantal kinderen. Daardoor wordt het drukker op de weg en op de schoolpleinen.” Bovendien staan de kwaliteitseisen die aan chauffeurs in het leerlingenvervoer worden gesteld dan niet meer onder toezicht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky