Nieuwe kidsproof musea bekend: 52 kindvriendelijke musea in 10 provincies

Maar liefst 52 musea mogen zich kidsproof noemen. Die musea hebben elk van minstens 60 kinderen het rapportcijfer 8 of hoger. Museum Helmond mag zich nu het kindvriendelijkste museum van Nederland noemen: het kreeg het rapportcijfer 9,3. Kinderen tot en met 12 jaar hadden zo'n 10.000 verslagen over hun museumbezoeken geuploaded naar de website van Museumkids. Dit meldt Museumvereniging.

Hieronder staan het meest kindvriendelijkste museum per provincie:
  • Drenthe: Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen (8,8). “Je mag in echte slaapkooien in de hangmatjes liggen, je kunt veel leren van de boevenbustour en de rondleiding.”
  • Flevoland: Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad (8,6). “Je mag écht in de vliegtuigen en ze hebben een te gekke buitenspeelplaats.”
  • Friesland: Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (8,6). “De onderwater Safari is supercool, net als de Darwin-zolder.”
  • Gelderland: De Bastei in Nijmegen (8,7). “Er zijn super leuke activiteiten zoals bruggen maken, virtual reality en de wolharige neushoorn.”
  • Limburg: Het Continium Discovery Center in Kerkrade (9,1).  “Je mag een eigen bruisbal maken, je kan een parcours doen en je kan voelen hoe het is om de lucht in geschoten te worden met een raket.”
  • Noord-Holland: Nemo Science Museum in Amsterdam (9,0). “Je kunt er van alles en nog wat doen, er zijn heel veel activiteiten, je mag alles aanraken en overal mee spelen.”
  • Overijssel: Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp (8,9). “De speurtocht is super leuk, je kan in het ‘funky forest’ de bomen laten groeien en ook opgezette dieren zien.”
  • Utrecht: Nationaal Militair Museum in Soest (8,8). “Je kunt met spelletjes ervaren hoe het is om militair te zijn en je mag zelf in de tanks rijden.”
  • Zuid-Holland: Museumpark Archeon in Alphen a/d Rijn (8,9). “Je mag overal in kijken, zelf een armbandje maken en zoveel over vroeger leren. De mensen waren ook allemaal zo leuk verkleed, net als vroeger.”
 
Helaas haalde in de provincie Zeeland en Groningen dit jaar geen museum de drempel van 60 inspecties. Daarom staan zij niet in het rijtje.
 
Noord-Brabant tenslotte heeft hét Kidsproof Museum 2021 van Nederland: Museum Helmond. Die titel verdient het museum op basis van grondig onderzoek door zogenaamde Museuminspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar). Ondanks de coronacrisis weten Nederlandse musea de jongste generatie goed te bereiken: meer dan 10.000 rapporten werden ingevuld door ruim 3.500 jeugdige inspecteurs. Daardoor mogen in totaal 52 musea, verspreid over het hele land, een heel jaar lang het predikaat Kidsproof voeren. Met een gemiddeld rapportcijfer van 9,3) is Museum Helmond bijzonder geliefd: “Je kunt er dingen leren, spelletjes doen en je verkleden als ridder in dit museum waar alleen maar lieve mensen werken”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.
 
Door: Nationale Onderwijsgids