UMCG-viroloog waarschuwt om kinderen niet buiten te laten spelen

Als het aan viroloog Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ligt, kunnen ouders hun kinderen beter niet buiten laten spelen. Zijn advies gaat in tegen dat van het RIVM, dat stelt dat kinderen nog wel samen buiten mogen spelen. Niesters is van mening dat kinderen eigenlijk niet op voldoende afstand van elkaar spelen en daardoor toch risico lopen om het coronavirus zelf op te lopen of het door te geven aan anderen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De viroloog zegt vooral uit voorzorg buiten spelen te willen inperken. Experts vermoeden dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus. Toch vindt hij het belangrijk om in tijden van deze crisis ook het risico van buitenspelen niet te onderschatten. De aangeraden afstand van twee meter bereik je eigenlijk alleen als er een tafeltennistafel tussen de kinderen staat. In praktisch alle andere situaties zul je zien dat kinderen toch dicht bij elkaar spelen en elkaar ook aanraken tijdens het ravotten. Zo kan het virus alsnog overgedragen worden.
 

UMCG bereidt zich voor op grote aantallen patiënten

Of de algemene maatregelen van het RIVM voldoende zijn, blijkt pas op een later moment. “Dat kan pas na twee keer 14 dagen”, zegt Niesters. “En we zijn pas net begonnen met echte maatregelen. Afgelopen weekend stonden de kroegen in Amsterdam en Groningen nog vol.” Het zou hem niet verbazen dat de regels en de sluiting van horeca en scholen tot na 6 april van kracht blijven. Hij hoopt de aantallen van coronapatiënten te verspreiden zodat de ziekenhuizen in Groningen de drukte aankunnen. “Maar we bereiden ons voor op grote aantallen patiënten.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids