Normal_logo_week_van_de_liefde

Aanstaande donderdag 14 februari is het weer Valentijnsdag, de dag van de liefde. Daarom organiseren Soa Aids Nederland en Rutgers samen met GGD’en rondom die dag de Week van de Liefde. Tijdens de Week van de Liefde kunnen scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en mbo aandacht besteden het thema seksuele vorming of hun kennis verdiepen. Dit meldt Rutgers.

Na aanmelding ontvangen deelnemende scholen een pakket met gadgets voor aankleding van de school. Docenten kunnen trainingen volgen om de lessen seksuele vorming goed te geven. Deelnemende scholen worden gestimuleerd om tijdens de Week minimaal één les over relaties en seksualiteit te geven.
 
"Scholen hebben een essentiële rol in de seksuele vorming van jongeren. Door structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit worden jongeren (on- en offline) weerbaarder, weten ze beter hun grenzen aan te geven en leren ze op een positieve en gezonde manier omgaan met seksualiteit,” licht Sanna Maris, programmamanager Seksuele Vorming bij Rutgers, toe. 
 

Seksuele vorming

Lesgeven over relaties en seksualiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zo is het creëren van een veilige sfeer in de klas belangrijk. Ongemakkelijkheid met het onderwerp kan bij leraren zelf een drempel vormen. ‘Doe ik het wel goed? Steken de leerlingen wel iets op? Hoe ga ik om met persoonlijke vragen over mijn eigen seksualiteit?’ Met bijvoorbeeld de lesmethode Lang Leve de Liefde heb je een goed gefundeerde en effectieve methode in handen waarmee je leuk, eenvoudig en structureel aandacht kunt besteden aan het thema relaties en seksualiteit.
 

Lang Leve de Liefde Awards

De Lang Leve de Liefde Awards zijn een belangrijk onderdeel van de Week van de Liefde. Met deze awards zetten Soa Aids Nederland en Rutgers de scholen in het zonnetje waar seksuele en relationele vorming, seksuele weerbaarheid en seksuele diversiteit vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. Waar beleid is om de seksuele gezondheid van leerlingen te bevorderen en effectieve lesmethoden worden ingezet. Oftewel de awards gaan naar scholen die goede voorbeelden zijn voor andere scholen en hen inspiratie bieden om ook met het thema aan de slag te gaan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids