Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Zes scholen in Enschede krijgen bij wijze van experiment een eigen jeugdhulpverlener. Hierdoor is er eerder, sneller en eenvoudiger hulpverlening beschikbaar voor kinderen op hun eigen school. De gemeente hoopt zo op termijn te besparen op de jeugdzorg. Met het project is 14,7 miljoen euro gemoeid. Dit meldt Tubantia. 

Doordat normaal gesproken tussen veel instanties, zoals schoolwijkcoach, wijkcoach, zorgaanbieder, ouders en de school, overlegd moet worden, duurt het vaak een poos voordat daadwerkelijk aan het zorgtraject begonnen kan worden. Het experiment wil ouders met zorgvragen direct doorverwijzen naar de jeugdhulpverlener die in de school zelf aanwezig is. 
 
De zes scholen met de meeste kinderen in een jeugdhulptraject gaan aan het experiment meedoen. Drie van de scholen vallen onder het speciaal basisonderwijs, twee onder het speciaal voortgezet onderwijs en er is één praktijkschool.
 
De gemeente hoopt met het experiment te kunnen besparen op jeugdzorg. Vorig jaar werd het budget van 40 miljoen euro met 12 miljoen euro overschreden.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids