Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Ouders van een dyslectische voormalig leerling van het Pius X College in Bladel krijgen een schadevergoeding van de school. De onderwijsinstelling heeft de jongen volgens de rechtbank Oost-Brabant niet goed begeleid. Dat meldt het AD.

De ouders van de oud-leerling hebben vaak bij de school aangeklopt voor begeleiding voor hun zoon. Desondanks werd er door de school onvoldoende begeleiding geboden. De dyslectische jongen werd zelfs geadviseerd om naar een lager niveau terug te gaan. Volgens de rechter was dit advies van het Pius X College niet goed onderbouwd. De school moet de ouders van de jongen 4.600 euro betalen.

De zaak laat zien dat scholen heel duidelijk moeten kunnen aantonen dat er qua begeleiding van een leerling alles aan is gedaan. Omdat dat op deze school niet het geval was, kan deze zaak als voorbeeld worden gezien voor ouders die in een soortgelijke situatie zitten. Ouders moeten in dat geval wel gedetailleerd kunnen aantonen dat de school onvoldoende begeleiding biedt.

Inmiddels hebben scholen een grotere zorgplicht door de invoering van de wet passend onderwijs. De zaak op het Pius X College speelde vijf jaar geleden al, toen die wet nog niet was ingevoerd. Volgens Pieter Huisman, hoogleraar onderwijsrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam, wordt die zorgplicht door de rechter nog eens aangescherpt. De school moet actieve begeleiding aanbieden in plaats van dat ouders en leerlingen zelf aangeven welke zorg er nodig is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids