Normal_aardbeving_groningen_scheur_baksteen_muur

Onderwijsminister Slob opent volgende week donderdag 22 februari twee aardbevingsbestendige basisscholen in Bedum (Groningen). De versterkte scholen in Bedum gelden als pilot voor het hele aardbevingsgebied. Er worden meer dan 100 scholen versterkt of opnieuw gebouwd. Dit melden RTV Noord en Verus.

RKBS St. Walfridusschool is bouwkundig versterkt en bijna volledig vernieuwd en GBS De Horizon kreeg nieuwbouw. Tijdens dit proces, wat drie jaar duurde, moesten de leerlingen naar een tijdelijke school in Bedum. Met de hele operatie is een bedrag van 14 miljoen euro gemoeid. De NAM, twee ministeries, de schoolbesturen en de gemeente Bedum zijn verantwoordelijk voor de financiering.
 
De versterkte scholen in Bedum gelden als pilot voor het hele aardbevingsgebied. Want meer dan 100 scholen moeten aardbevingsbestendig gemaakt worden. Maar wat betekent dat voor leerlingen, leraren, en bestuurders? Op sommige plaatsen wonen kinderen én in een tijdelijke woning wonen, én ze zitten op een tijdelijke school. Wilma Drenth, bestuurder van Noordkwartier met tien scholen in Noord-Groningen, verhaalt daarover in het bijbehorende filmpje dat is te vinden op onze website onder het kopje Video. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids