Normal_kind_lezen_leren_boek

De 4-jarige hoogbegaafde Tom heeft zelf een kinderboek geschreven om zijn eigen hersenen te kunnen begrijpen. Zijn hersenen werken naar eigen zeggen namelijk een stuk sneller dan die van andere kinderen. Zijn boek, Gewoon Tom, schreef hij omdat hij over het onderwerp hoogbegaafdheid geen andere boeken kon vinden. Dat meldt RTL Nieuws.

Tom gaat namelijk regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lezen over uiteenlopende onderwerpen die hij interessant vindt. Lezen is voor hem een manier om dingen te verwerken, zo zegt zijn moeder. Zij had al snel door dat haar zoon slimmer is dan gemiddeld. Hoe hoog zijn IQ is, is nog onduidelijk zegt ze. Bij tests die zijn afgenomen ging de schaal niet ver genoeg.

Het boek dat Tom heeft geschreven over hoogbegaafdheid is niet het eerste boek. Al eerder schreef hij kleine verhaaltjes, waarbij hij een tekening maakte. Die werden vervolgens in een insteekhoes gedaan, zodat het een soort boekwerk werd. Het boek Gewoon Tom is een echt boek geworden, omdat de tekeningen van de 4-jarige steeds mooier werden, zegt zijn moeder.

Het boek gaat over het supersnelle renpaard, dat bij Tom in zijn hoofd zit. Op die manier beschrijft hij hoe zijn hersenen werken. Waar de meeste paarden maar 30 kilometer per uur rent, rent renpaard Tom maar liefst 80 kilometer per uur. Tijdens de lessen op school zit het paard echter opgesloten in een vrachtwagen, waarbij Tom de bestuurder is. Op die manier is het voor Tom mogelijk om zichzelf af te remmen, zodat hij zich aan zijn klasgenootjes aan kan passen.

Een ander doel dat Tom met het schrijven van zijn boek wil bereiken is andere hoogbegaafde kinderen helpen. Als zij zichzelf leren begrijpen, wordt de wereld beter, zo is zijn opvatting. De presentatie van het boek is aanstaande: een spannende gebeurtenis, aldus Toms moeder. Toch zijn er tot nu toe alleen nog maar positieve reacties geweest van mensen die al een kijkje mochten nemen. De klasgenoten van Tom zeggen zich bovendien te herkennen in het verhaal. De verkoop van het boek, via een door Tom zelfgemaakte webshop, gaat al als een speer.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids