Normal_verven__kinderen__basisonderwijs__speciaal_onderwijs__creatief

De gemeente Amsterdam gaat 15 miljoen euro besteden aan het begeleiden van kinderen in het speciaal onderwijs. Het volgende schooljaar, 2018-2019, houdt het speciaal onderwijs als gevolg van die tegemoetkoming zelf meer geld over voor onderwijs. Dat meldt het AD.

Bestuurder Cor de Ruiter van Orion noemt de ontwikkeling positief. Op zijn negen scholen voor speciaal onderwijs zitten in totaal zo’n twaalfhonderd leerlingen. In heel Amsterdam zitten zo’n 6000 kinderen op een school voor speciaal onderwijs; twee derde van hen krijgt al jeugdhulp. Met de extra financiële steun is er voor deze kinderen meer zekerheid op goed onderwijs. Om dat onderwijs van kwaliteit te laten zijn, is de hulp van hulpverleners, zoals kinderpsychologen en orthopedagogen, hard nodig. Zij begeleiden kinderen met gedragsproblemen, angstklachten of autisme. Volgens de Ruiter dragen deze hulpverleners bij aan de orde in de klas.

Omdat de gemeente Amsterdam 15 miljoen euro uittrekt voor speciaal onderwijs kan De Ruiter besparen op de kosten voor jeugdhulp. Die kosten komen nu nog uit het onderwijsbudget, maar vanaf volgend schooljaar is wethouder Simone Kukenheim van Jeugd en Onderwijs daar verantwoordelijk voor. "Dat komt het onderwijs ten goede," stelt De Ruiter.

De gemeente zorgt niet alleen voor de financiering voor scholen, ouders van leerlingen met gedragsproblemen worden door de gemeente geholpen met het aanvragen van hulp. Zij hoeven dat dan niet meer zelf te doen, zoals nu nog gebeurt. In de toekomst wordt er door de school en de ouders samen overlegd welke jeugdhulp een kind nodig heeft.

Wethouder Kukenheim noemt de decentralisatie van de jeugdhulp een kans voor de gemeente om hulp voor kwetsbare kinderen beter te organiseren. Amsterdam maakt daar volop gebruik van. De beschikbaarheid van specialistische jeugdhulp in het speciaal onderwijs is een “grote stap voorwaarts”, zo zegt Kukenheim. Het geld van de gemeente komt via een openbare aanbesteding ter beschikking.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids