Normal_handicap__down__arbeidshandicap__beperking

De regels die gelden voor arbeidsbeperkten wat betreft werkgelegenheid zijn onvoldoende. Dat zijn werkgevers bij gemeenten, provincies, onderwijs, waterschappen, politie en ministeries van mening. Zij willen de regels aanpassen, omdat ze de verhouding tussen het aantal aan te nemen arbeidsbeperkten door de overheid enerzijds en de marktsector anderzijds scheef vinden. Dat meldt Zorgvisie. 

In het banenplan voor arbeidsbeperkten staat dat de overheid in een periode van tien jaar 25.000 werkplaatsen moet vrijmaken voor mensen die vanwege een beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Voor de marktsector ligt dat aantal banen op 100.000. Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO) vindt is het niet eens met die verhouding, omdat er in de marktsector acht keer zoveel mensen werkzaam zijn
VSO ziet daarom graag dat er voor beide sectoren gezamenlijk één doel wordt gesteld.

Volgens de sector zijn de overheid en de marktsector namelijk niet helemaal los van elkaar te zien. De VOS is het bovendien niet eens met de ongelijke deadline waarbinnen de markt en de overheid arbeidsplekken moeten creëren. De overheid heeft hiervoor namelijk twee jaar korter de tijd dan de marktsector. Tot slot zou de sector graag zien dat arbeidsbeperkten die werkzaam zijn langer worden meegeteld in het banenplan. Nu worden zij maar twee jaar meegerekend. De VSO heeft informateur Zalm gevraagd veranderingen door te voeren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids