Normal_aangepast_sporten_gehandicaptensport54

Dit schooljaar krijgen veel kinderen van basisscholen in Groningen een bijzondere gastles: '(S)Cool on Wheels'. Door het project (S)Cool on Wheels leren de kinderen op een speelse manier hoe het is om een handicap te hebben en hoe moeilijk het soms voor mensen met een handicap is om mee te doen aan het dagelijkse leven. Dat meldt Fonds Gehandicaptensport. 

(S)Cool on Wheels wordt mogelijk gemaakt door Fonds Gehandicaptensport. De clinic is een landelijk voorlichtingsproject voor kinderen in het basisonderwijs. Het project bestaat uit een theoriegedeelte in de klas en een sportclinic in de gymzaal. De kinderen bekijken in de klas filmpjes over het dagelijks leven van mensen met een handicap en zij mogen vragen stellen aan de docent (S)Cool on Wheels, die zelf een lichamelijke handicap heeft.

De clinics in de provincie Groningen worden gegeven door de Paralympiërs Paul Toes (rolstoelbasketbal), Johan Reekers (handbiken) en docent Geert Henk Wessels. Op interactieve wijze leren de kinderen welke topprestaties mensen met een handicap leveren om deel te kunnen nemen aan het dagelijks leven. Ook leren zij welke sporten je met een handicap kunt doen en hoe belangrijk het is om te kunnen sporten. Omdat sport essentieel is om gezond te blijven, plezier te hebben en samen te zijn.

Na het theoriegedeelte gaan de kinderen in de gymzaal zelf ervaren hoe het is om te sporten met een handicap. De kinderen leren hoe je moet rijden in een rolstoel en spelen rolstoelbasketbal.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids