Normal_thuisonderwijs_huiswerk_lezen_ouder_kind_vader

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil de regels voor thuisonderwijs aanpassen. Door de wetgeving wil het kabinet ervoor zorgen dat kinderen die door bijzondere situaties niet naar school kunnen, toch onderwijs krijgen. De overheid heeft een internetconsultatie opengesteld voor het wetsvoorstel 'Onderwijs op een andere locaties dan de school'. Belanghebbenden kunnen nog tot en met 31 januari hun visie op het voorstel geven. Dit meldt PO-Raad.

Volgens de overheid biedt de huidige wetgeving nu nog te weinig ruimte om deze kinderen passend onderwijs te bieden. Het gaat daarbij niet alleen om kinderen die door een lichamelijke op psychische beperking (tijdelijk) niet naar school kunnen. Ook kinderen met een uitzonderlijk sportief of cultureel talent, kinderen van ouders die in het buitenland verblijven en kinderen van ouders die thuisonderwijs willen geven vallen onder de wetswijziging.

De PO-Raad en VO-Raad staan in principe positief tegenover de extra mogelijkheden die het wetsvoorstel kan bieden. Volgens de sectororganisaties kan onderwijs op een andere plek dan de school een tijdelijke oplossing zijn om het onderwijs aan een kind in stand te houden of weer op te pakken. Ook denken de raden dat de nieuwe wet scholen kan aansporen om in individuele gevallen beter passend onderwijs te verzorgen.

Wel waarschuwen de organisaties voor ongewenste gevolgen van de wet. Omdat de wet van toepassing is op "uitzonderlijke situaties" bestaat het risico dat dit leidt tot het ontstaan van nieuwe criteria met extra bureaucratie als gevolg. Ook vrezen de PO- en VO-Raad voor mogelijk toenemende juridisering. De aanpassing versterkt de positie van de ouders maar als dit leidt tot meer conflict tussen ouders en scholen, werkt de verruiming uiteindelijk averechts.

Reageer hier op de internetconsultatie Onderwijs op een andere locaties

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids