Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

Bij de invoering van passend onderwijs is in een aantal gevallen gebleken dat met name op het gebied van bekostiging een aantal (technische) wijzigingen nodig is om tot een goede en zorgvuldige uitvoering te komen. Daarom zijn er een aantal voorgestelde wetswijzigingen ingebracht die voorzien in een aantal technische wijzigingen en een aantal wijzigingen op basis van voortschrijdend inzicht die voornamelijk verband houden met de bekostiging van passend onderwijs. Dat melden Overheid.nl en Passend Onderwijs.

In het wetsvoorstel worden een aantal wijzigingen voorgesteld. Zo moet het voor individuele leerlingen in het regulier onderwijs die vanwege lichamelijke of psychische redenen tijdelijk of gedeeltelijk niet naar school kunnen, mogelijk worden om af te wijken van de voorgeschreven onderwijstijd. Ook wordt voorgesteld dat samenwerkingsverbanden in het voortgezet onderwijs aansluiten bij de wachtgeldverevening van de scholen in het voortgezet onderwijs, zodat de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk worden voor een deel van de ontstane wachtgeldkosten en het collectief van de middelbare scholen voor de rest.

In het wetsvoorstel wil men ook dat het bekostigen van nieuwe scholen die ontstaan als gevolg van een besluit van een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs om door te gaan als ofwel een school voor speciaal onderwijs, dan wel een school voor voortgezet speciaal onderwijs op basis van de leerlingaantallen op de teldatum in het jaar voorafgaand, in plaats van in het jaar waarin de bekostiging aanvangt.

Verder wordt voorgesteld dat de ondersteuningsbekostiging van sbao-scholen weer naar het samenwerkingsverband kan gaan als er geen sbao-school meer in het samenwerkingsverband zit, het verduidelijkt wordt hoe bepaald wordt wanneer een samenwerkingsverband verantwoordelijk is voor de bekostiging van een leerling op een residentiële instelling en tot slot moeten enkele ontstane omissies en wetstechnische gebreken gecorrigeerd worden.

De wetsvoorstellen staan open voor reacties via een internetconsultatie. De overheid wil op deze manier kijken of de voorgestelde wetswijziging in lijn in met eerder bedoelde en/of verzochte aanpassingen vanuit het veld. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids