Normal_autisme_jongen__compfight_

Ouders van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) onderzoeken samen met de gemeente Tytsjerksteradiel en onderwijs- en zorginstellingen of het oprichten van een Autismecampus in een grote boerderij vlak buiten Garyp haalbaar is. Op deze mogelijke locatie krijgen de kinderen ondersteuning bij leren, wonen en werken. Voor het onderzoek ontvangt Stichting Autisme Campus Friesland 35.000,- euro subsidie uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns. De totale investering bedraagt ruim 117.000,- euro. Dit meldt Netwerk Noordoorst.

Voor kinderen met ASS en een normale tot hoge begaafdheid is het erg lastig om passend onderwijs, goede leerplekken en geschikte woonvormen te vinden, aldus de initiatiefnemers. Vaak wordt deze groep door hun intelligentie overschat en wordt hun autismeproblematiek onderschat. Hierdoor komen de kinderen niet tot hun recht. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het oprichten van de Autismecampus haalbaar is, dan wordt overgegaan tot realisatie. Hiervoor is een investering van 1,8 miljoen euro nodig.

Op de nog op te richten campus kunnen deze kinderen en jongeren dan gaan wonen, leren en werken en hebben ze de beschikking over deskundige begeleiding. Mogelijk kunnen ze op termijn zelfstandig gaan functioneren en eventueel buiten de campus gaan wonen en werken.

“Mensen met een goed initiatief voor het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk, dorp of regio kunnen van 17 mei tot en met 14 juni weer subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns”, vertelt gedeputeerde Johannes Kramer. Met deze subsidieregeling helpt de provincie Friesland initiatieven vanuit de gemeenschap uit te voeren.

© Nationale Onderwijsgids