Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Het aantal jongeren met onverklaarbare lichamelijke klachten neemt toe. Deze Somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK) hebben een grote impact op de kinderen, zo ook op het volgen van onderwijs. Door de frequente afwezigheid op school verslechteren schoolprestaties of dreigt de leerling een thuiszitter te worden. Dat meldt organisatiebureau Facta.

Leerlingen met SOLK is veel 'ziek', maar medisch is er vaak onvoldoende basis voor het frequente verzuim. De leerlingen functioneren hierdoor onder de maat en dreigen dikwijls door hun verzuimgedrag thuiszitter te worden. Door de frequente afwezigheid verslechteren hun schoolprestaties.

Hoe kunnen scholen er voor zorgen dat deze leerlingen naar school blijven gaan en dat hun schoolprestaties op peil blijven? En hoe ver gaat de taak van de school? Hoe werken docenten en scholen in de praktijk effectief samen met de verschillende zorgprofessionals rond een SOLK-leerling en met hun ouders? Facta organiseert een studiedag in Utrecht waar deze vragen worden behandeld door experts. Sprekers zijn onder meer Gezina Topper (schoolpsycholoog en orthopedagoog), Roberta Bloemsma (leerplichtambtenaar) en Claudia Molier (consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen). Deelnemers kunnen hun eigen casuïstiek inbrengen. Kosten voor deelname zijn 395 euro per persoon, exclusief BTW. Meer informatie is te vinden op de website van Facta.

© Nationale Onderwijsgids