Normal_klijnsma

Er komt geen voorziening voor ernstig meervoudig gehandicapte leerlingen die staan ingeschreven bij een cluster 3- onderwijsinstelling. Dit schrijft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken & Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een motie van SP-Kamerlid Tjitske Siderius, waarin zij de regering verzoekt een voorziening te treffen zodat deze leerlingen aanspraak kunnen maken op een Wajonguitkering. 

Volgens Klijnsma gaan het volgen van onderwijs en het ontvangen van een uitkering die dient als inkomensvoorziening niet samen en is de Wajong 2015 alleen nog toegankelijk voor jonggehandicapten die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben. “Ouders van ernstig meervoudig gehandicapte kinderen hebben de keuze of zij hun kind na 18 jaar onderwijs laten volgen dan wel van school halen en via de gemeente een vorm van dagbesteding organiseren”, schrijft de bewindsvrouw. “Indien zij kiezen voor het continueren van onderwijs na het achttiende jaar, betekent dat, dat de leerling in kwestie voor de duur van dat onderwijs niet in aanmerking komt voor een uitkering op grond van de Wajong 2015.”

Klijnsma schrijft verder dat voor leerlingen ouder dan achttien jaar specifieke regelingen zijn getroffen voor ondersteuning in het levensonderhoud. "Leerlingen met een ernstige meervoudige beperking kunnen, net als andere leerlingen met of zonder beperking, aanspraak maken op de reguliere voorzieningen voor schoolgaande kinderen en studerende jongeren.”

© Nationale Onderwijsgids