Normal_kind_rolstoel534

Vele mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en/of een verstandelijke beperking hebben moeite om zich in te leven in de gevoelens, emoties en gedachten van een ander. Daarom ontwikkelde Dr. Pim Steerneman een training om sociale interacties en meer specifiek 'Theory of Mind' te oefenen. Op De Zonnehoek, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen in Apeldoorn, is deze training verder uitgewerkt. Dat meldt Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs.

Voor kinderen met een ASS en/of verstandelijke beperking is het lastig om de wereld van anderen te begrijpen en daar op een gepaste manier op te reageren. Deze kinderen hebben hulp nodig om iets te begrijpen van onze wereld die bol staat van, voor hen vaak onbegrijpelijke, interacties tussen mensen. De ToM-basistraining is een complete training voor deze kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar. De training is bedoeld om hen te helpen om emoties, gedrag en gevoelens te leren herkennen bij zichzelf, maar vooral ook bij anderen.

De training is eerst gestart op De Zonnehoek en is hier verder uitgewerkt. Daarnaast is er ook een compleet werkboek gemaakt, waardoor zowel de kinderen als familie, groepsleiding en onderwijzers optimaal betrokken taken bij de training. Het complete trainingspakket bestaat uit een handleiding met lesbeschrijvingen, een werkboek, materiaal zoals fotokaarten, praatkaartjes en een emotiethermometer en er zitten ook downloads bij zoals een informatiefolder en een certificaat voor de deelnemers.

© Nationale Onderwijsgids