Normal_school_klas_leeg_stoel_tafel

In heel Nederland daalt het aantal leerlingen dat deelneemt aan speciaal onderwijs. Ook bij het Enschedese Attendiz, scholengemeenschap voor speciaal onderwijs, is al geruime tijd een langzame daling van het leerlingenaantal zichtbaar. De scholengemeenschap kan nu niets anders meer doen dan de scholen te herschikken. Dit meldt Tubantia.

Vanaf het schooljaar 2016/2017 zullen twee scholen voor speciaal onderwijs hun intrek nemen bij twee andere scholen in het speciaal onderwijs. Scholengemeenschap Attendiz streeft ernaar dat de leerlingen begin volgend schooljaar op hun nieuwe locaties aan de slag kunnen. De scholen waarbij de grootste daling in leerlingaantal plaatsvond, hebben de afgelopen jaren geprobeerd om maatregelen te nemen om de problemen te lijf te gaan. Voor enkele jaren kon de krimp opgelost worden door leerjaren samen te voegen. Hierdoor bleef de groepsgrootte redelijk op peil. Voor komend schooljaar zijn deze maatregelen niet meer voldoende en is herschikking noodzakelijk.
 
De daling van het leerlingaantal binnen het speciaal onderwijs is al langer ingezet. De invoering van de Wet passend onderwijs heeft dit proces nog versneld. In Enschede gaat het om negen scholen met in totaal circa 900 leerlingen.
 
© Nationale Onderwijsgids