Normal_12819fb9-da0c-4ea7-b5de-94234a0e90fd

Op 10 oktober wordt in Utrecht een nieuwe editie van The Blind Run georganiseerd. De hardlopers én prominenten, gekoppeld aan een loopmaatje, gaan zoveel mogelijk 'blinde' kilometers afleggen over een parcours. Met die kilometers wordt geld ingezameld voor een project waarmee Vereniging Bartiméus Sonneheerdt het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen wil verbeteren, zo meldt de vereniging.

Bert van Leeuwen, ambassadeur van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt: "Meedoen aan The Blind Run is een uitdaging, het is een bijzondere fysieke ervaring. De deelnemers lopen met z'n tweeën, via een kort lint met elkaar verbonden. De ene loper kan wél zien, de ander is blind, slechtziend of geblinddoekt. De duo's proberen in anderhalf uur zoveel mogelijk kilometers te lopen, waarbij ze zich laten sponsoren voor hun prestatie. Het is hardlopen zonder te zien waar je je voeten neerzet en waarbij je dus moet vertrouwen op je loopmaatje. Het is niet alleen een ludieke manier van geld inzamelen, we laten ziende deelnemers ook ervaren hoe het is om te sporten met een visuele beperking."

Dit jaar wordt de opbrengst van The Blind Run besteed aan een veelbelovend project: 3D printen voor voelbaar onderwijs. Carla Aalderink, directeur Vereniging Bartiméus Sonneheerdt: "Met dit project willen we onderzoeken welke mogelijkheden het 3D printen biedt voor het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen. Om daarna een reeks voelbare, interactieve modellen te ontwikkelen. Dat betekent dat we aan de 3D modellen functionele technologie willen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan voelsensoren die een gesproken uitleg geven of andere geluiden laten horen als je er met je vinger overheen gaat."

Vanaf nu kan iedereen zich inschrijven voor The Blind Run. Het maakt daarbij dus niet uit of je wel of niet kunt zien, je moet wél per duo inschrijven. Bij twee 'ziende' lopers krijgt één van de lopers een blinddoek om. 

© Nationale Onderwijsgids