Normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les

Ouders hebben hun handen vol aan regelwerk wanneer hun kind extra zorg nodig heeft in het onderwijs. Scholen en zorgaanbieders zouden moeten samenwerken om onderwijs-zorgarrangementen op te stellen. Dit zou een hoop werk uit handen van de ouders nemen. Nu worden ouders vaak nog van het kastje naar de muur gestuurd als ze vragen hebben over het onderwijs voor hun kinderen. Dat meldt het Landelijke Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO).

Er zijn in totaal zo'n zesduizend kinderen die speciale zorg nodig hebben in de klas. De kosten voor deze zorg zijn hoger dan de onderwijsbudgetten hiervoor. Er is vooral veel onduidelijkheid onder ouders en scholen hoe deze zorg betaald kan worden. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs beloofde onlangs al dat er één loket komt waar ouders terecht kunnen. Volgens de vertegenwoordigers van zorg en onderwijs zijn de problemen daarmee niet opgelost.

“Ouders en school moeten nu onderhandelen over hoeveel geld ouders moeten meebrengen. Dat is eigenlijk geen ethisch verantwoorde discussie”, zegt Martijn Klem, directeur van de vereniging van mensen met een lichamelijke handicap BOSK. Niet alleen financiën zijn aan de orde als het gaat om zorgleerlingen. Volgens LECSO moet er bijvoorbeeld een goede afstemming zijn tussen de zorg thuis en op school. Wanneer er onderwijs-zorgarrangementen worden opgesteld, kunnen zij samen aan gemeenten en andere partijen duidelijk maken wat er moet gebeuren. 

© Nationale Onderwijsgids