Normal_school_lege_klas_schoolverzuim_staking_schooluitval

D66 wil weten hoeveel Zwolse kinderen die zorg nodig hebben thuiszitten, omdat ze geen school kunnen vinden. De fractie wil de cijfers over schoolverzuim in Zwolle zien na alle berichtgeving dat duizenden zorgleerlingen in het land geen onderwijs kunnen krijgen, omdat scholen ze vanwege hun specifieke zorgvraag niet zou toelaten. Dit meldt de Stentor.

Martin Bleijenburg van D66 pleit ervoor dat docenten en sociale wijkteams samenwerken om te voorkomen dat kinderen niet meer naar school kunnen. “Wij vinden dat de gemeente achterstandsituaties van kinderen en volwassenen moet helpen te voorkomen. Hier ligt dus een duidelijke samenwerking tussen het onderwijs en de gemeente”, zegt Bleijenburg. Schooluitval van kinderen die extra zorg nodig hebben is ernstig, omdat het hun achterstand op taal- en persoonlijke ontwikkeling vergroot in plaats van verkleint, benadrukt Bleijenburg.

Vorige week liet kinderombudsman Marc Dullaert weten dat er bij hem in enkele maanden tijd 25 serieuze klachten zijn binnengekomen over zorgkinderen die geen onderwijs krijgen. Hij gaat onderzoek doen naar de problematiek. De kinderombudsman denkt dat er in het hele land duizenden scholieren zijn die niet naar school kunnen gaan vanwege hun zorgbehoefte.

D66 in Zwolle wil de feiten nu al boven tafel hebben en stelt daarom schriftelijke vragen over het schoolverzuim in de stad: Welke maatregelen onderneemt het college om schooluitval van deze zorgkinderen te voorkomen? En wat is het effect van deze maatregelen? Ook wil de partij weten of het college in gesprek is met schoolbesturen, zorginstellingen, ouders en kinderen om schooluitval van de zorgleerlingen te voorkomen. 

© Nationale Onderwijsgids