Logo_out_en_nu

Op 23, 24 en 25 april beleven de leerlingen van Kentalis Dr. J. de Graafschool weer drie dagen vol workshops en uitstapjes tijdens het Cultuurfestival. Dit jaar is gekozen voor het thema: Out en Nu. De school wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een GRAAFisch museum: op donderdagmiddag en vrijdagochtend zijn de deuren geopend voor belangstellenden.

Dit jaarlijks terugkerende festival wordt georganiseerd voor de leerlingen met een taalontwikkelings-stoornis (TOS) of een hoorbeperking. De bedoeling is dat de jongeren kennis maken met cultuur, maar ook de uitdaging aangaan om zelf het voortouw te nemen in de organisatie.

GRAAFisch Museum - Out en Nu
Het GRAAFisch museum wordt een museum voor vrolijke kunst en vreemde verzamelingen. Alle klassen zorgen voor een prachtige kunstcollectie in het thema Out en Nu. Met andere woorden: Ouderwets wordt nieuwerwets! Out (‘oud’ of op z’n Engels ‘uit’) kan ook hartstikke van ‘Nu’ zijn. Zo hangt er een schilderij van afgedankt afval aan de muur in de vorm van een schilderij van oude plastic flesjes, blikjes en dopjes. Gaandeweg het festival worden er meer kunststukken toegevoegd in het museum, die zelf gemaakt worden door de leerlingen, tijdens het festival of door eigen verzamelingen van thuis mee te nemen.

Workshops
Het thema heeft geleid tot een geweldig aanbod van workshops die nog niet eerder zijn gedaan tijdens eerdere edities. Bijvoorbeeld oude spijkerbroeken hergebruiken om een telefoonhoesje te creëren. Iets helemaal van Nu! Ook zijn er heel eigentijdse workshops te doen, zoals Moderne dans en een echte Bootcamp rondom de school. 

Taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid
Cultuur is communicatie. Voor de leerlingen van de Groninger Kentalis Dr. J. de Graafschool gaat communicatie niet vanzelf. Zij komen naar De Graafschool omdat zij een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend zijn. De ervaring leert deze jongeren zich minder snel in het cultureel leven bevinden en bewegen, omdat zij problemen ondervinden in het communiceren. Juist daarom is dit festival erg belangrijk voor onze leerlingen. Hiermee laten we zien dat je ondanks je hoor-, taal- of spraakprobleem niet stil hoeft te zitten en je zeer capabel bent om te doen wat je leuk vindt. De Dr. J. De Graafschool is uniek: een kleine school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs, waarvan er maar een is in Noord-Nederland. 
 
© Nationale Onderwijsgids