promotie palmen radboud autisme

NIJMEGEN - Gisteren verdedigde Annemiek Palmen aan de Radboud Universiteit Nijmegen haar proefschrift Behavioral interventions in adolescents and young adults with high-functioning ASD: improvement generalization and maintenance of adaptive skills.

Jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben baat bij het aanleren van vaardigheden waarmee ze zich beter kunnen redden in alledaagse situaties in hun woon- en werkomgeving en in hun vrije tijd.

Promovenda Palmen onderzocht de effectiviteit van deze trainingen. Deelnemers leerden zichzelf te sturen en te corrigeren in hun gedrag met behulp van visuele of digitale richtlijnen. Zo leerden ze meer vragen te stellen, meer taakgericht te werken, beter hun vrijetijdsinvulling te regelen en hun dagelijkse activiteitenplan na te komen.

De jongeren blijken deze vaardigheden eveneens toe te passen buiten de training en worden ook daar minder afhankelijk van hulp van hun begeleiders. De training maakt hen vaardiger in het alledaagse functioneren.

Het onderzoek werd geïnitieerd door het Dr. Leo Kannerhuis Doorwerth, een gespecialiseerd Centrum voor Autisme in Nederland. Een deelonderzoek is gesubsidieerd door de provincie Gelderland.

Via Nieuwsbank.nl

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres