Pesters, pesten, Pesterij

DEN HAAG - Op 10 april zal door de PO-Raad, de VO-raad en de Algemene Vereniging Schoolleiders het Onderwijscafé worden georganiseerd, waarin het thema de aanpak van pesten zal zijn.

Tijdens het Onderwijscafé zullen medewerkers van onderwijsorganisaties, schoolleiders, schoolbestuurders, leerkrachten, vakbonden, ouders en leerlingen in debat gaan met politici van verschillende partijen.

Het evenement volgt op de plannen van staatssecretaris Sander Dekker (PvdA) van Onderwijs en kinderombudsman Marc Dullaert om het pesten in het onderwijs aan te pakken. Daarvoor is een zogenaamde 'antipestwet' gecreëerd, die scholen dwingt gebruik te maken van een van de bewezen antipestprogramma's.

Terwijl veel scholen al een veiligheidsbeleid hebben of maken en een veilig schoolklimaat van groot belang achten, is er vanuit het onderwijsveld ook kritiek op de plannen voor overheidscontrole. De uniforme aanpak en en gebrekkige informatie over het onderwerp kunnen veel moeilijkheden opleveren. Met onder meer de discussiebijeenkomst moet er meer duidelijkheid over het thema komen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem