Eindexamen VISTA college wreed verstoord door afgaan brandalarm

Vavo-leerlingen van het VISTA college in Maastricht moesten dinsdagmiddag 14 mei hun eindexamen plotseling stoppen. Het brandalarm ging af vanwege werkzaamheden aan het schoolgebouw. Iedereen moest de zaal waar de examens werden gemaakt verlaten. Leerlingen moeten nu dan ook rekening houden met een herexamen. Dat meldt L1.

Een woordvoerder van VISTA geeft aan dat de leerlingen en ouders schriftelijk op de hoogte worden gebracht over wat er nu gaat gebeuren. “De Onderwijsinspectie heeft informatie gekregen over de situatie en daar gaan zij zich nu over buigen.”  Een herexamen is mogelijk, volgens het VISTA.

Geschrokken 

Bij twee havoleerlingen zat de schrik er goed in. Het examen wiskunde was in volle gang toen het brandalarm afging. “Veel leerlingen zijn onwijs geschrokken. We hebben ook allemaal heel erg ons best gedaan op het examen”, aldus een leerling. Een mevrouw van de examencommissie gaf al aan dat het mogelijk een herexamen wordt.

Na de onderbreking probeerden de leerlingen het examen nog te maken, maar dat was lastig. “Je houdt er toch rekening mee dat het examen wordt afgekeurd”, zegt Lavina. Zij weet dan ook bijna honderd procent zeker dat het examen opnieuw moet.

Examenzaal 

Zo’n 100 studenten zaten in de examenzaal. VWO maakte biologie en er waren nog andere examens wiskunde. Het VISTA-college weet niet zeker waarom het brandalarm afging. Een woordvoerder laat weten dat er vooraf gekeken is of de werkzaamheden aan het schoolgebouw gevaarlijk waren.

Herkansing 

Een herkansing moet volgens een leerling op 24 mei plaatsvinden, al zit deze leerling dan al lang en breed op haar vakantieadres. “Dat moet ik dan misschien afzeggen en dat gaat veel geld kosten.” Leerlingen krijgen zeer waarschijnlijk ook later te horen dat ze geslaagd zijn of niet.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk