Kansklas helpt kinderen naar een hoger taalniveau

Kinderen die van over de hele wereld komen vaardiger maken in de Nederlandse taal. Dat is het doel van de zogeheten ‘kans klas’. Die klas bestaat sinds kort in Almere. In de kansklas krijgen leerlingen van 11 en 12 jaar ondersteuning in de hoop dat ze naar het reguliere voortgezet onderwijs kunnen doorstromen. Dat meldt Omroep Flevoland.

De leerlingen uit de kansklas komen uit  alle delen van de wereld. Zo komen er kinderen uit Koerdistan en Armenië. Sommige kinderen wonen sinds een jaar in Nederland, andere kinderen zijn hier geboren. De meeste kinderen kunnen zich prima redden in het Nederlands, maar ze kunnen de ondersteuning ook goed gebruiken. 

“Door de kinderen de aandacht te geven die ze verdienen en ze zelfvertrouwen te geven, bloeien ze heel erg op en komt hun niveau beter naar voren”, aldus Theo Klein Koerkamp, directeur van het Taalcentrum.

Lastige klanken 

Volgens die docent Debbie de Haas heeft elke groep leerlingen zo haar eigen worsteling met de Nederlandse taal. “Vaak zijn de klanken lastig en is het voor leerlingen moeilijk onderscheid maken tussen bijvoorbeeld de ‘ui’- en de ‘eu’-klank”, aldus docent Debbie de Haas. “En nu hebben we een groep waarbij we wat meer aandacht geven aan het tempo, want ze zijn nog wat langzaam.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk