Normal_energie_besparen

Het onderwijs is hard aan het digitaliseren, en als gevolg daarvan sluipt er steeds meer elektronische apparatuur het klaslokaal binnen. Daar is niets mis mee, want de apparatuur in kwestie is leerwegondersteunend op een eigentijdse, moderne manier. Maar deze apparaten verbruiken natuurlijk wel energie. Het is belangrijk om ook in het klaslokaal daar bewust bij stil te staan.

Het goede voorbeeld geven

We werken hard aan het stoppen van klimaatverandering zodat de aarde leefbaar blijft voor onze kinderen. Die ethiek willen we ook meegeven aan diezelfde kinderen. Daarom moeten we zelf het goede voorbeeld blijven geven, ook in het klaslokaal. Laat kinderen zien dat het loont om ook bij de aanschaf van apparatuur stil te staan bij het energieverbruik. Zo leren ze de labels kennen en herkennen, en ontstaat er een bewustzijn van stroomverbruik.

Waken voor overbelasting elektriciteitsnetwerk

Vooral in oudere schoolgebouwen kunnen er problemen ontstaan met overbelasting van de verschillende groepen in het interne elektriciteitsnetwerk wanneer er steeds maar weer nieuwe apparaten worden aangesloten. Deze groepen zijn daar niet op berekend, omdat ze aangelegd zijn in een tijd dat er af en toe een keer een televisie en videorecorder een klaslokaal ingereden werden en er verder weinig stroom verbruikt werd. Als een groep overbelast raakt en eruit klapt, betekent dat dat er in een deel van de school geen stroom is. Met de moderne manier van lesgeven kan dat voor aanzienlijke problemen zorgen. Met energiezuinige apparatuur wordt de kans op overbelasting van het elektriciteitsnetwerk verkleind.

Stroomzuigers kosten elke maand veel geld

Scholen hebben het geld niet op de rug groeien. Klassen zijn niet voor niets alsmaar groter geworden, terwijl lerarensalarissen niet dezelfde groei meemaken. Een moderne insteek willen in het onderwijs vergt al een flink investering met de aankoop van apparatuur. Als daar consequent een hoge energierekening op volgt, is dat ongunstig voor het budget van de school. Energiezuinige apparatuur is dus op de langere termijn ook gunstiger voor de portemonnee.

Energie vergelijken

Een andere manier om de energiekosten laag te houden, is het vinden van het juiste energiecontract. Zeker wanneer je meer elektronische apparatuur gaat gebruiken, is energie vergelijken om de beste (en groenste) deal te vinden belangrijk. Hoe meer geld een school overhoudt op het gebied van energieverbruik, des te meer kan men aan iets anders belangrijks besteden. Bijvoorbeeld aan andere faciliteiten, een extra leerkracht, een schoolreisje, een nieuwe lesmethode…