Normal_winnaar

De vier winnaars van de Nederlandse Biologie Olympiade zijn bekend. Zij zullen Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Biologie Olympiade in Hongarije. Ward de Ridder van het Antoniuscollege te Gouda was voor het tweede jaar op rij de beste. Het internationale team bestaat verder uit Tim van Dijk (Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Lars Willighagen (Eckartcollege, Eindhoven) en Berit Kooter (St. Nicolaaslyceum, Amsterdam). Dit meldt Biologie Olympiade.

Afgelopen week streden in Wageningen de 19 beste vwo-leerlingen van Nederland om een plek in het team van de Internationale Biologie Olympiade. Zij hebben een lange weg afgelegd: in januari deden ze met ruim 9.500 leerlingen mee aan de voorronde op school, waarna 100 leerlingen een trainingsdag volgden bij de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Uit deze groep werden de besten geselecteerd voor de finale bij Wageningen University. Daar werden de leerlingen uitgedaagd met colleges, practica en toetsen over onderwerpen variërend van planten determineren tot neurobiologie en van ecologie tot CRISPR-Cas. Van 14 tot 21 juli nemen de vier winnaars het op tegen de beste leerlingen uit ruim 70 andere landen tijdens de Internationale Biologie Olympiade in Szeged, Hongarije.
 
“Alle finalisten hebben hun uiterste best gedaan en waren aan elkaar gewaagd. Er is bovendien een groep van 19 goede vrienden ontstaan, wat misschien nog wel mooier is dan winnen.”, aldus Nienke Nobel, organisator van de eindronde en één van de begeleiders van het internationale team. De andere internationale begeleiders zijn Roel Baars (Hogeschool Inholland) en Christine Moene (Radboud Universiteit).
 
De Biologie Olympiade voor de bovenbouw wordt ondersteund door Wageningen University, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Food Valley netwerk VO-HO, NIOO-KNAW, SLO en Cito, en wordt gesponsord door het ministerie van OCW, Seed Valley, Nibi, NVON, Pearson, Biologie voor Jou, 10voorBiologie, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Wetenschap in Beeld en ASML.
Door: Nationale Onderwijsgids