Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Middelbare scholen en universiteiten zijn samen een leerwerktraject op maat gestart om hoger opgeleiden uit het bedrijfsleven de kans te geven versneld bevoegd leraar te worden. Dit helpt het lerarentekort te bestrijden en is ook voor mensen die worden wegbezuinigd vanwege reorganisatie een oplossing. Dit meldt de VO-raad.

Naast talen zijn er grote lerarentekorten in de bètavakken. De VO-raad en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) hopen dit tekort minder groot te maken door het nieuwe leerwerktraject. Het leerwerktraject, dat ondersteund wordt door het ministerie van onderwijs, wordt als eerste aangeboden aan natuur- en scheikundigen bij Shell.
 
Universitaire lerarenopleidingen van de VU, de TU Delft en de Universiteit Leiden doen mee aan het project. Voorzitter Duisenberg van de VSNU hoopt dat het project na Shell doorgang kan vinden in andere bedrijven en sectoren. Voorzitter Rosenmöller: “Op deze manier bieden we vakmensen die een carrièrestap naar het onderwijs misschien helemaal niet in het vizier hadden maar wel aanleg hebben een nieuw perspectief en leerlingen kunnen profiteren van een hoop extra praktijkervaring.”
 
Via een kennismakingsprogramma van scholen en universiteiten kunnen natuur- en scheikundigen bij Shell het leraarschap ontdekken. Als na een asessment blijkt dat ze het talent hebben om als leraar aan de slag te gaan, worden de academici gekoppeld aan vacatures bij Haagse en Amsterdamse scholen. Na een sollicitatie worden ze dan via een leerwerktraject op maat opgeleid tot academisch eerstegraads leraar. Dit zou al vanaf schooljaar 2018-2019 nieuwe leerkrachten moeten opleveren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids