Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

Er moeten meer vakmensen in de techniek komen. Dit bleek tijdens bijeenkomst van het TechniekPact in Arnhem op 8 maart 2017. Scholen en bedrijven in Gelderland moeten werken aan meer instroom in het vmbo, meer techniekdocenten en een betere doorstroom naar het mbo en het bedrijfsleven. Dit meldt provincie Gelderland.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: "De industrie in Gelderland groeit snel, maar het techniekonderwijs staat steeds meer onder druk. We hebben meer scholen, meer leerlingen en meer leraren nodig om bedrijven te voorzien in de behoefte aan vakmensen in techniek."
 
Het zijn roerige tijden voor het vmbo. Het aantal scholen in krimpgebieden neemt af en er is een groeiend tekort aan techniekdocenten. Steeds meer vakdocenten gaan met pensioen, terwijl de instroom vanuit het bedrijfsleven terugloopt. Ook de doorstroom van vmbo naar mbo neemt af, terwijl de vraag van bedrijven naar vakmensen op mbo-niveau of hoger toeneemt. 
 
Tot 2020 zet de provincie 14 miljoen euro in om de gaten tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten. Samen met bedrijven en scholen wordt een platform opgericht om het techniekonderwijs in het vmbo te bevorderen. Met acties gericht op het verbeteren van de instroom en doorstroom van scholieren, goede docenten en praktijklessen bij bedrijven. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids