Twaalf universiteiten in Nederland kijken kritisch naar samenwerking met Israël

Twaalf universiteiten uit Nederland willen de samenwerking met instellingen uit Israël opnieuw gaan bekijken, dat zeggen ze tegen EenVandaag. Twee universiteiten zijn helemaal niet van plan om over de samenwerkingen te praten. Dat meldt EenVandaag.

Studenten willen al maanden meer duidelijkheid over de samenwerkingen met instellingen in Israël, een onderzoek naar de banden en soms dat universiteiten de band meteen verbreken. Universiteiten in Nederland die samenwerken met instellingen in Israël hebben studentenprotesten meegemaakt.

'Academische vrijheid staat centraal' 

Onderwijsminister Eppo Bruins ziet dat de universiteiten de laatste jaren kritischer zijn wat internationale samenwerkingen betreft. Volgens Bruins staat academische vrijheid centraal. En hij vindt het ook heel belangrijk dat wetenschap op een ethische manier gebeurt en volgens de wetenschappelijke regels.

Samenwerkingen 'on hold' 

Een aantal universiteiten in Nederland heeft onlangs besloten om bepaalde samenwerkingen tijdelijk ‘on hold’ te zetten. De Radboud Universiteit in Nijmegen laat voorlopig de samenwerking met de Hebrew University in Jeruzalem voor wat het is. De universiteit in Jeruzalem traint studenten voor de militaire inlichtingendienst van het leger in Israël, zo bleek uit onderzoek.

De Universiteit Utrecht besloot nog niet zo lang geleden met een project te stoppen. Ook gaan ze met andere instellingen in Israël geen nieuwe samenwerkingen meer aan totdat er een adviescommissie in het leven is geroepen.

Geen onderzoek 

Wageningen University & Research (WUR) en de Technische Universiteit Eindhoven laten aan EenVandaag weten geen onderzoek te doen naar de samenwerking met instellingen in Israël. De WUR laat weten dat dit op dit moment niet aan de orde is. De TU Eindhoven geeft aan dat de academische gemeenschap juist nu meer dan wie ook actief kan bijdragen aan de gesprekken in Israël.

Studenten van de WUR die betrokken zijn bij de studentenprotesten op de universiteit snappen niet dat de WUR de samenwerkingen niet onder de loep neemt. “Het is wel goed om kritisch te kijken naar de samenwerkingen van een universiteit”, klinkt het. “Onze universiteit durft die stap niet te zetten en dat vinden wij een schande.”

Onrust onder studenten 

Voorzitter Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) snapt niet waarom de universiteiten zo reageren. Onder studenten heerst er veel onrust over dit thema. “Als de universiteit hier zo weinig mogelijk over kwijt wil, dan blijft het onrustig.”  Karbache weet dat sommige universiteiten bedreigd worden, dus hij begrijpt de voorzichtigheid van bepaalde mensen. “Maar ik vind het heel jammer dat universiteit niet hun verantwoordelijkheid nemen als ze zien hoeveel doden er vallen in Gaza.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk